DRUP STUDY

DRUP INTERNATIONAL

DRUG ACCESS PROTOCOL

Algemene informatie DRUP

DRUP staat voor Drug Rediscovery Protocol en is een nationaal onderzoek naar de effectiviteit van gerichte anti-kankermedicijnen en immuuntherapie, bij patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker, die niet meer in aanmerking komen voor standaardbehandelingen en waarvan bekend is dat de tumor specifieke genetische kenmerken heeft.

DOEL

Kankercellen hebben andere kenmerken dan gezonde cellen. Soms bieden die verschillen aanknopingspunten voor therapie. Behandelingen die specifiek gericht zijn op bepaalde kankercel-kenmerken noemen we ‘doelgerichte’ ofwel ‘targeted’ therapie. Er zijn tegenwoordig steeds meer van zulke medicijnen beschikbaar. Elk van die medicijnen is gericht tegen één of meerdere kenmerken. Alleen als een dergelijk kenmerk aanwezig is, kan de arts het doelgerichte medicijn geven.

Omdat bepaalde kenmerken veel voorkomen in specifieke tumortypes is er juist bij die tumoren onderzoek verricht naar de waarde van een behandeling. Dat kan dan leiden tot registratie (goedkeuring en vergoeding) van een medicijn voor een specifiek soort tumor met dat bepaalde kenmerk. Soms blijken patiënten met andere tumorsoorten datzelfde kenmerk echter ook te hebben; zij zouden theoretisch dus ook voordeel kunnen hebben van dezelfde behandeling.

Er is dan ook behoefte aan bredere én gecontroleerde toegang tot deze middelen. Met dit onderzoek bieden we die mogelijkheid, door patiënten op basis van de kenmerken van hun tumor toegang te geven tot goedgekeurde ‘targeted’ therapieën. Op deze manier brengen we de veiligheid en werkzaamheid van deze medicijnen systematisch, voor meerdere tumortypes, in kaart.

WERKWIJZE

In dit onderzoek behandelen we patiënten op basis van hun kankercel-kenmerken met doelgerichte anti-kanker-medicijnen. Deze medicijnen zijn al goedgekeurd en in Nederland verkrijgbaar, maar worden normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van een ander type kanker. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan dit onderzoek.

Als een patiënt met dit onderzoek wil meedoen, kijken we eerst (middels lichamelijk en aanvullend onderzoek) of hij/zij aan alle voorwaarden voldoet voor een veilige behandeling met dat specifieke medicijn. Een andere voorwaarde is ook dat er (in het verleden) in de tumorcellen een genetisch kenmerk is gevonden waarvoor doelgerichte behandeling beschikbaar is. Als aan deze punten voldaan wordt, nemen we voor de start van de behandeling een buisje bloed (10 ml) en een biopt af; hierbij halen we een klein stukje weefsel van de uitzaaiing of oorspronkelijke tumor weg. Dit wordt gebruikt genetische materiaal (DNA) van de tumorcellen in kaart te brengen. Dit laatste wordt gedaan door de Stichting Hartwig Medical Foundation (www.hartwigmedicalfoundation.nl). HMF werkt met de allernieuwste apparatuur via zogenaamde whole genome sequencing (WGS) techniek.  Met deze techniek is het mogelijk om in één keer het gehele genetische materiaal, ofwel DNA van de tumor en de fouten daarin (‘het profiel’), te bepalen. Het DNA-profiel van het biopt wordt gebruikt om meer kennis te vergaren over hoe de tumor reageert op een behandeling.

Na afname van het tumorbiopt kan de behandeling starten. Hoe die er precies uitziet hangt af van welk medicijn op basis van het tumor profiel is uitgekozen. Tijdens de behandeling wordt regelmatig gecontroleerd wat het effect van de behandeling is. Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek kunnen in principe doorgaan met de studie medicijnen, zolang zij hier baat bij hebben.

INFORMATIE VOOR PATIENTEN

In dit onderzoek behandelen we patiënten op basis van hun kankercel-kenmerken met doelgerichte anti-kanker-medicijnen. Deze medicijnen zijn in principe nog niet goedgekeurd, maar wel al uitgebreid onderzocht. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan dit onderzoek. Als een patiënt met dit onderzoek wil meedoen, kijkt de behandeld arts eerst (middels lichamelijk en aanvullend onderzoek) of hij of zij aan alle voorwaarden voldoet voor een veilige behandeling met een specifiek medicijn. Indien een patiënt voldoet aan de voorwaarden kan de behandeling starten. Hoe die er precies uitziet hangt af van welk medicijn op basis van de tumorcel-kenmerken is uitgekozen. Tijdens de behandeling wordt regelmatig gecontroleerd wat het effect van de behandeling is. Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek kunnen in principe doorgaan met de studie medicijnen, zolang zij hier baat bij lijken te hebben.

DEELNEMENDE ZIEKENHUIZEN

Informatie

Deelnemende ziekenhuizen

Informatie
Maxima Medisch Centrum Meander Medisch Centrum Medisch Centrum Leeuwarden Nij Smellinghe Noordwest Ziekenhuisgroep Treant Zorggroep Radboudumc Reinier de Graaf Gasthuis Rijnstate Rivas Zorggroep Spaarne Gasthuis St. Antonius Ziekenhuis UMC Utrecht VieCuri Ziekenhuis Groep Twente Zuyderland Ziekenhuis Amphia ziekenhuis Bravis ziekenhuis Deventer Ziekenhuis Elisabeth- TweeSteden Ziekenhuis Gelderse Vallei Gelre Ziekenhuizen Isala LUMC Maastricht UMC+ Amsterdam centra Rotterdam centra Den Haag centra Groningen centra

Maxima Medisch Centrum

Veldhoven
Local PI: Vreugdenhil, G.

Meander Medisch Centrum

Amersfoort
Local PI: Cirkel, G.A.

Medisch Centrum Leeuwarden

Leeuwarden
Local PI: de Graaf, H.

Nij Smellinghe

Drachten
Local PI: Hovenga, S.

Noordwest Ziekenhuisgroep

Alkmaar
Local PI: Hendriks, M.P.

Treant Zorggroep

Hoogeveen
Local PI: Oldenhuis, C.

Radboudumc

Nijmegen

Local PI: van Herpen, C.M.L.

Reinier de Graaf Gasthuis

Delft
Local PI: Vulink, A.J.E.

Rijnstate

Arnhem
Local PI: van Voorthuizen, T.

Rivas Zorggroep

Gorinchem
Local PI: Davidis- van Schoonhoven, M. 

Spaarne Gasthuis

Hoofddorp
Local PI: de Klerk, G.

St. Antonius Ziekenhuis

Nieuwegein
Local PI: Los, M.

UMC Utrecht

Utrecht
Local PI: Devriese, L.A.

VieCuri

Venlo
Local PI: van de Wouw, A.J.

Ziekenhuis Groep Twente

Hengelo
Local PI: Siemerink, E.J.M.

Zuyderland Ziekenhuis

Heerlen
Local PI: Erdkamp, F.L.G.

Amphia ziekenhuis

Breda
Local PI: Westgeest, H.M.

Bravis ziekenhuis

Roosendaal
Local PI: Boudewijns, S.

Deventer Ziekenhuis

Deventer
Local PI: Imholz, A.L.T.

Elisabeth- TweeSteden Ziekenhuis

Tilburg
Local PI: Beerepoot, L.V.

Gelderse Vallei

Ede
Local PI: de Mol, P.

Gelre Ziekenhuizen

Apeldoorn
Local PI: Tromp- van Driel, S.C.S.

Isala

Zwolle
Local PI: de Groot, J.W.B.

LUMC

Leiden
Local PI: Gelderblom, A.J.

Maastricht UMC+

Maastricht
Local PI: Hoeben, A.

Amsterdam centra

Amsterdam UMC, locatie AMC
Local PI: Bins, A.D.

Amsterdam UMC, locatie VUmc
Local PI: Labots, M.

Antoni van Leeuwenhoek
Local PI: Voest, E.E.

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
Local PI: Kerver, E.D.

Rotterdam centra

Erasmus MC
Local PI: de Jonge, M.J.A.

Franciscus Gasthuis
Local PI: Hamberg, A.P.

Den Haag centra

Haaglanden Medisch Centrum
Local PI: Jeurissen, F.J.F.

Haga ziekenhuis
Local PI: Houtsma, D.

Groningen centra

UMCG
Local PI: de Groot, D.J.A.

Martini ziekenhuis
Local PI: van Rooijen, J.M.

WILT U MEER INFORMATIE?

Voor meer informatie over het onderzoek en/of eventuele toekomstige deelname, kunt u contact opnemen met uw eigen oncoloog of een oncoloog in een van de deelnemende centra. Ook kunt u contact opnemen met het studieteam via drup@nki.nl.

 

HET TEAM

Coordinating PI’s

Emile Voest, MD, PhD – Antoni van Leeuwenhoek

Henk Verheul, MD, PhD – Erasmus Medical Center

Hans Gelderblom, MD, PhD – Leids Universitair Medisch Centrum

Coordinating sub-investigators

Ilse Spiekman, MD – Radboud UMC

Birgit Geurts, MD – Antoni van Leeuwenhoek

Karlijn Verkerk, MD – Antoni van Leeuwenhoek

Soemeya Haj Mohammad, MD – Leids Universitair Medisch Centrum

Floor Verbeek, MD – Antoni van Leeuwenhoek

Hans Timmer, MD – Leids Universitair Medisch Centrum

Maud van Maren, MD – Erasmus Universtair Medisch Centrum

Trial assistant

Petra van Honswijk – Antoni van Leeuwenhoek

Trial manager

Femke Verwer – Antoni van Leeuwenhoek
Emilie van der Sande, PhD – Antoni van Leeuwenhoek