Algemene informatie DRUP
DRUP staat voor Drug Rediscovery Protocol en is een nationaal onderzoek naar de effectiviteit van gerichte anti-kankermedicijnen en immuuntherapie, bij patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker, die niet meer in aanmerking komen voor standaardbehandelingen en waarvan bekend is dat de tumor specifieke genetische kenmerken heeft.
DOEL
Kankercellen hebben andere kenmerken dan gezonde cellen. Soms bieden die verschillen aanknopingspunten voor therapie. Behandelingen die specifiek gericht zijn op bepaalde kankercel-kenmerken noemen we ‘doelgerichte’ ofwel ‘targeted’ therapie. Er zijn tegenwoordig steeds meer van zulke medicijnen beschikbaar. Elk van die medicijnen is gericht tegen één of meerdere kenmerken. Alleen als een dergelijk kenmerk aanwezig is, kan de arts het doelgerichte medicijn geven.
Omdat bepaalde kenmerken veel voorkomen in specifieke tumortypes is er juist bij die tumoren onderzoek verricht naar de waarde van een behandeling. Dat kan dan leiden tot registratie (goedkeuring en vergoeding) van een medicijn voor een specifiek soort tumor met dat bepaalde kenmerk. Soms blijken patiënten met andere tumorsoorten datzelfde kenmerk echter ook te hebben; zij zouden theoretisch dus ook voordeel kunnen hebben van dezelfde behandeling.
Er is dan ook behoefte aan bredere én gecontroleerde toegang tot deze middelen. Met dit onderzoek bieden we die mogelijkheid, door patiënten op basis van de kenmerken van hun tumor toegang te geven tot goedgekeurde ‘targeted’ therapieën. Op deze manier brengen we de veiligheid en werkzaamheid van deze medicijnen systematisch, voor meerdere tumortypes, in kaart.
WERKWIJZE
In dit onderzoek behandelen we patiënten op basis van hun kankercel-kenmerken met doelgerichte anti-kanker-medicijnen. Deze medicijnen zijn al goedgekeurd en in Nederland verkrijgbaar, maar worden normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van een ander type kanker. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan dit onderzoek.
Als een patiënt met dit onderzoek wil meedoen, kijken we eerst (middels lichamelijk en aanvullend onderzoek) of hij/zij aan alle voorwaarden voldoet voor een veilige behandeling met dat specifieke medicijn. Een andere voorwaarde is ook dat er (in het verleden) in de tumorcellen een genetisch kenmerk is gevonden waarvoor doelgerichte behandeling beschikbaar is. Als aan deze punten voldaan wordt, nemen we voor de start van de behandeling een buisje bloed (10 ml) en een biopt af; hierbij halen we een klein stukje weefsel van de uitzaaiing of oorspronkelijke tumor weg. Dit wordt gebruikt genetische materiaal (DNA) van de tumorcellen in kaart te brengen. Dit laatste wordt gedaan door de Stichting Hartwig Medical Foundation (www.hartwigmedicalfoundation.nl). HMF werkt met de allernieuwste apparatuur via zogenaamde whole genome sequencing (WGS) techniek. Met deze techniek is het mogelijk om in één keer het gehele genetische materiaal, ofwel DNA van de tumor en de fouten daarin (‘het profiel’), te bepalen. Het DNA-profiel van het biopt wordt gebruikt om meer kennis te vergaren over hoe de tumor reageert op een behandeling.
Na afname van het tumorbiopt kan de behandeling starten. Hoe die er precies uitziet hangt af van welk medicijn op basis van het tumor profiel is uitgekozen. Tijdens de behandeling wordt regelmatig gecontroleerd wat het effect van de behandeling is. Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek kunnen in principe doorgaan met de studie medicijnen, zolang zij hier baat bij hebben.
INFORMATIE VOOR PATIENTEN
In dit onderzoek behandelen we patiënten op basis van hun kankercel-kenmerken met doelgerichte anti-kanker-medicijnen. Deze medicijnen zijn in principe nog niet goedgekeurd, maar wel al uitgebreid onderzocht. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan dit onderzoek. Als een patiënt met dit onderzoek wil meedoen, kijkt de behandeld arts eerst (middels lichamelijk en aanvullend onderzoek) of hij of zij aan alle voorwaarden voldoet voor een veilige behandeling met een specifiek medicijn. Indien een patiënt voldoet aan de voorwaarden kan de behandeling starten. Hoe die er precies uitziet hangt af van welk medicijn op basis van de tumorcel-kenmerken is uitgekozen. Tijdens de behandeling wordt regelmatig gecontroleerd wat het effect van de behandeling is. Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek kunnen in principe doorgaan met de studie medicijnen, zolang zij hier baat bij lijken te hebben.
DEELNEMENDE ZIEKENHUIZEN
Informatie
Deelnemende ziekenhuizen
Maxima Medisch Centrum
Veldhoven
Local PI: Vreugdenhil, G.
Meander Medisch Centrum
Amersfoort
Local PI: Cirkel, G.A.
Medisch Centrum Leeuwarden
Leeuwarden
Local PI: de Graaf, H.
Nij Smellinghe
Drachten
Local PI: Hovenga, S.
Noordwest Ziekenhuisgroep
Alkmaar
Local PI: Hendriks, M.P.
Treant Zorggroep
Hoogeveen
Local PI: Oldenhuis, C.
Radboudumc
Nijmegen
Local PI: van Herpen, C.M.L.
Reinier de Graaf Gasthuis
Delft
Local PI: Vulink, A.J.E.
Rijnstate
Arnhem
Local PI: van Voorthuizen, T.
Rivas Zorggroep
Gorinchem
Local PI: Davidis- van Schoonhoven, M.
Spaarne Gasthuis
Hoofddorp
Local PI: de Klerk, G.
St. Antonius Ziekenhuis
Nieuwegein
Local PI: Los, M.
UMC Utrecht
Utrecht
Local PI: Devriese, L.A.
VieCuri
Venlo
Local PI: van de Wouw, A.J.
Ziekenhuis Groep Twente
Hengelo
Local PI: Siemerink, E.J.M.
Zuyderland Ziekenhuis
Heerlen
Local PI: Erdkamp, F.L.G.
Amphia ziekenhuis
Breda
Local PI: Westgeest, H.M.
Bravis ziekenhuis
Roosendaal
Local PI: Boudewijns, S.
Deventer Ziekenhuis
Deventer
Local PI: Imholz, A.L.T.
Elisabeth- TweeSteden Ziekenhuis
Tilburg
Local PI: Beerepoot, L.V.
Gelderse Vallei
Ede
Local PI: de Mol, P.
Gelre Ziekenhuizen
Apeldoorn
Local PI: Tromp- van Driel, S.C.S.
Isala
Zwolle
Local PI: de Groot, J.W.B.
LUMC
Leiden
Local PI: Gelderblom, A.J.
Maastricht UMC+
Maastricht
Local PI: Hoeben, A.
Amsterdam centra
Amsterdam UMC, locatie AMC
Local PI: Bins, A.D.
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Local PI: Labots, M.
Antoni van Leeuwenhoek
Local PI: Voest, E.E.
Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
Local PI: Kerver, E.D.
Rotterdam centra
Erasmus MC
Local PI: de Jonge, M.J.A.
Franciscus Gasthuis
Local PI: Hamberg, A.P.
Den Haag centra
Haaglanden Medisch Centrum
Local PI: Jeurissen, F.J.F.
Haga ziekenhuis
Local PI: Houtsma, D.
Groningen centra
UMCG
Local PI: de Groot, D.J.A.
Martini ziekenhuis
Local PI: van Rooijen, J.M.
Ter Gooi
Hilversum
Local PI: van den Berg, H.P.
WILT U MEER INFORMATIE?
Voor meer informatie over het onderzoek en/of eventuele toekomstige deelname, kunt u contact opnemen met uw eigen oncoloog of een oncoloog in een van de deelnemende centra. Ook kunt u contact opnemen met het studieteam via drup@nki.nl.
HET TEAM
Coordinating PI’s
Emile Voest, MD, PhD – Antoni van Leeuwenhoek
Henk Verheul, MD, PhD – Erasmus Medical Center
Hans Gelderblom, MD, PhD – Leids Universitair Medisch Centrum
Coordinating sub-investigators
Ilse Spiekman, MD – Radboud UMC
Karlijn Verkerk, MD – Antoni van Leeuwenhoek
Soemeya Haj Mohammad, MD – Leids Universitair Medisch Centrum
Floor Verbeek, MD – Antoni van Leeuwenhoek
Hans Timmer, MD – Leids Universitair Medisch Centrum
Maud van Maren, MD – Erasmus Universtair Medisch Centrum
Trial assistant
Petra van Honswijk – Antoni van Leeuwenhoek
Trial manager
Femke Verwer – Antoni van Leeuwenhoek
Emilie van der Sande, PhD – Antoni van Leeuwenhoek